Sıkça Sorulan Sorular

1) 2023-2027 Stratejik Planı, bir önceki dönem planı ile ne kadar örtüşmeli veya farklılaşmalı?

Üniversitemiz, 2018-2022 Stratejik Planı çok geniş bir katılımla, Misyon ve Vizyon'dan, raporun tüm alt alanlarına kadar her alanı detaylı olarak hazırlanmıştır. 2023-2027 Stratejik Planı, bir önceki planda yer alan strateji ve hedefler evrilerek, işleyen ve işlemeyen yönlerin incelenip yeniden yorumlanmasıyla hazırlanacaktır. Kurumların her beş yılda bir Misyon, Vizyon ve Değer değiştirmesi kurumun yönetsel devamlılığı açısından gerekli değildir. Bu kapsamda, stratejiler ile birlikte Misyon, Vizyon ve Değerler de yeniden ele alınacaktır.

2) 2018-2022 SP Raporu hazırlık çalışmalarında SPAK'lar hazırlık çalışmaları sonrasındaki süreçlere dahil edilmemiştir. Rehber SPAK görevlerinin genişletildiğini belirtiyor. SPAK'lar ne kadar süreyle SP sürecine dahil olacaklar?

Bir önceki stratejik plan döneminde SPAK'lar hazırlık sürecinde çok faydalı ve yoğun katkı vermişlerdir. Ancak, SP konuşlandırma, izleme ve değerlendirme süreçlerinde geniş katılımlı veri iletimi devam etmekle birlikte, bütünlüklü bir stratejik plan izlemesi gerçekleştirilememiştir. İzleme ve değerlendirme Rektörlük düzeyinde yürütülmüş, birim temsilcileri yönetsel olarak sürece dahil olmamıştır. Bu durum, SP'nin sürekliliği ve gerçekleşmesi noktasında kopukluk yaratmıştır. 2023-2027 SP döneminde SPAK'lar, SP hazırlık dönemi sonrasında da faaliyetlerine devam edeceklerdir.

3) SPAK'lar olarak durum analizi yaparken bize girdi olacak bir rapor gelecek mi? Bu rapor bizi ne derece bağlayacak ve yönlendirecek? Bu konuda nasıl bir yol izleyelim?

ÜSPDE tarafından her SPAK için, SP 2018-2022 Raporu, İzleme ve Değerlendirme süreçlerinden ve YÖKAK Dış Değerlendirme/İzleme Geri Bildirim Raporları'ndan yola çıkılarak Gerçekleşme Rapor'ları hazırlanacak ve SPAK'lar ile paylaşılacaktır. Bu raporlar, 2018-2022 SP'sinin alan bazında analizi olacağı için durum analizi çalışmaları için yol gösterici olacaktır.

4) Yazacağımız raporlarda gerekli olan şablonlar ve tablolar/ kartlar için Excel dosyalarını nasıl alacağız?

Bu tür dokümanları sp.metu.edu.tr adresinde 2023-2027 SP Hazırlıkları sayfasında sizlerle paylaşacağız. Üniversitenin stratejik planlama çalışmaları sırasında kullandığımız ilgili şablonlar aynı adreste "Durum Analizi ile İlgili Çalışmalar" dosyasında yer alacaktır. Ayrıca sp.gov.tr adresinde yer alan "Üniversiteler için Stratejik Planlama Rehberinden" de yararlanılabilinir.

Hedef kartlarının Excel dosyası halinde şablonlarını hazırlayıp sp.metu.edu.tr adresinden sizlerle paylaşacağız.

5) Amaç, Hedef ve Stratejilerimizin, fakülte, enstitüler ve üniversite düzeyinde uyumlu olup olmadığından nasıl emin olabiliriz?

Fakülte ve Enstitülerin kendilerine bağlı bölümlerin Amaç, Hedef, Strateji (AHS) ve Performans Göstergelerinin (PG) kendi planlarında yer alan AHS ve PG'ler ile uygunluğunu değerlendirmeleri beklenmektedir. Bunun için belirlenen AHS'lerin bağlı bölümler tarafından göz önünde bulundurulup uygun bir şekilde ele alındığından emin olunması önerilir. Fakülte ve Enstitülerin AHS ve PG'lerini kendilerine bağlı bölümler ile paylaşmaları, bölümlerin de buna bağlı olarak belirledikleri AHS ve PG'leri bağlı bulundukları Fakülte ve Enstitülere sunmaları önemlidir. Ayrıca bütün çalışmaların koordinasyon amacıyla ÜSPDE ile paylaşması da gerekmektedir.

Bu süreçte, ÜSPK'da ve SPAK'larda yer alan Fakülte ve Enstitü temsilcilerinin kendilerine bağlı bölümlerle koordinasyon sağlaması önerilir.

6) Performans Göstergesi olarak bir hedefe yönelik aktivite/konferans/etkinlik sayısı yazılabilir mi?

Performans göstergeleri, belirlenen hedeflere ne ölçüde ulaşıldığının ortaya konulmasında kullanılır. Ölçülebilirliğin sağlanması için miktar ve zaman boyutunu içerecek şekilde ifade edilmesi önemlidir. Etkinlik/konferans sayısı, açılan ders sayısı, derse katılan öğrenci sayısı gibi göstergeler sayısal olarak tutulabilmekle birlikte, bu etkinliklere veya derslere katılmanın yaratacağı etkiyi göstermemektedir. Bu sebeple, performans göstergelerinin ölçülebilir olması ve ilişkili olduğu hedef/ amaca yönelik değişimi gerçekçi bir şekilde ölçmesi gerekmektedir. İzlenebilir ve raporlanabilir bir stratejik plan için bu konu çok önemlidir. Ayrıca sp.gov.tr adresinde yer alan "Üniversiteler için Stratejik Planlama Rehberinde" performans göstergelerinin belirlenmesi ve taşıması gerekli kriterlere de ayrıntılı olarak yer verilmiştir.